فرهنگی

بزرگداشتی برای یار و همراه مرتضی آوینی/ همدلی رمز «روایت فتح» بود



بزرگداشتی برای یار و همراه مرتضی آوینی/ همدلی رمز «روایت فتح» بود

به گزارش خبرنگار مهر، مراسم بزرگداشت مصطفی دالایی مستندساز پیشکسوت و یکی از همراهان نزدیک شهید آوینی در مجموعه آثار «روایت فتح» امروز ۲۱ آذر با حضور محمد حمیدی مقدم دبیر جشنواره، مجید زین العابدین مشاور رئیس صداوسیما، حبیب والی‌نژاد و … در چهارمین روز از هجدهمین جشنواره بین‌المللی «سینماحقیقت» برگزار شد.

حمیدی مقدم در ابتدای این برنامه عنوان کرد: مراسم امروز بسیار ویژه است. من سعادت این را داشتم که امسال و سال‌های گذشته مراسم‌های بزرگداشت پرشوری را در جشنواره «سینماحقیقت» برگزار کنیم.

دبیر جشنواره عنوان کرد: علاقه و پیوندی که شهید سیدمرتضی آوینی با مصطفی دالایی داشت و نگاه ویژه‌ای که او در سینمای ما داشت بسیار مهم است. روایت فتح مفهوم یک‌ سبک و نگاه ویژه است. ما باید خیلی در این باره صحبت کنیم که چرا روایت فتح ویژه و ماندگار شد.

وی تاکید کرد: پایان‌نامه من در دانشگاه درباره مساله فیلمبردار به مثابه کارگردان بود که به نظرم این مهم در آثار مصطفی دالایی تجلی پیدا کرده است. ما امروز قدردان کسی هستیم که سندهای مهم و باارزش کشورمان توسط او و یک تیم مهم ثبت و ضبط شده است.

حمیدی‌مقدم در پایان گفت: این نکته را تاکنون جایی نگفته ام اما شهید بهروز فلاحت‌پور زمان ورودی سال ۶۸ دانشگاه سینماتئاتر همکلاسی من بودند و آقای ابراهیم سعیدی نیز همکلاسی ما بودند.

در ادامه برنامه میرکیوان خلیل‌پور مستندساز گفت: آشنایی و دوستی من و آقای مصطفی دالایی از سال ۶۳ آغاز شد. در این سال‌ها باهم چند مستند هم ساخته‌ایم.

وی افزود: می‌خواهم خاطره‌ای برایتان تعریف کنم؛ در عملیات والفجر ۸ من مجروح شدم و همان زمان آقای دالایی از فیلمبرداری دست کشیدند و بسیار برای برگرداندن من به عقب تلاش کردند. می‌خواهم بگویم ایشان وقتی مسئولیت گروهی را می‌پذیرفت تا پایان مانند اعضای خانواده خودش از آن‌ها مراقبت می‌کرد.

این مستندساز تصریح کرد: آقای دالایی نگاهشان هنگام فیلمبرداری این بود که ما وظیفه داریم تا جایی که می‌توانیم خودمان را از خطرات حفظ کنیم تا بتوانیم فیلم‌هایی را که ضبط کرده‌ایم، برگردانیم.

حسین نوری نقاش و کارگردان سینما و تئاتر در ادامه برنامه گفت: این مراسم بزرگداشت، بزرگداشت عشق است. ایمان رمز میان من و مصطفی است؛ ایمانی که باعث شد این مستندساز با نگاهی ژرف و تیزبینانه به جبهه‌ها فیلم بسازد. من مصطفی را از دیرباز می‌شناسم و نگاهش را در فیلمسازی بسیار دوست دارم.

باید بیشتر قدر روایت فتح را بدانیم

وی در ادامه تابلوی نقاشی را به سعید دالایی تقدیم کرد.

محمد داوودی فیلمبردار سینما عنوان کرد: کاری که روایت فتح کرده این است که بخش جدی از تاریخ کشور را مصور کرده است. ما باید قدر این اتفاق را بدانیم اما متاسفانه اگر اکنون بخواهیم حتی در سازمان صداوسیما تصاویری که آقای مصطفی دالایی ضبط کرده‌اند، مشاهده کنیم این امکان را نداریم.

وی تصریح کرد: من به عنوان کسی که شاهد شکل‌گیری «روایت فتح» بودم، می‌دانم که بسیاری از افراد مانند صدابرداران و حتی راننده‌ها و … بسیار افرادی ساده و همگن بودند و توانستند یک بنای مستحکم را ایجاد کنند. درواقع شما اگر همدلی نداشته باشید، نمی‌توانید، در دل بحران کار کنید.

داوودی در پایان متذکر شد: متاسفم که از جایی به بعد مستندهای «روایت فتح» را منقطع کردند و این یک ظلم بزرگ‌ نه تنها به حوزه دفاع مقدس بلکه به حوزه سینما بود.

در ادامه این مراسم از طرف علیرضا استرابی مدیر مستند بنیاد «روایت فتح» تجلیلی از مصطفی دالایی انجام شد.

سپس کلیپی از شهید بهروز فلاحت‌پور پخش شد.

آرامشی به وسعت آسمان

احسان رجبی عکاس در این برنامه درباره شهید فلاحت‌پور عنوان کرد: آقای فلاحت‌پور عاشق کارهای «روایت فتح» بود و وقتی وارد این گروه شد، خدا را شکر می‌کرد که با این‌ بچه‌ها و سید مرتضی آوینی هم‌نشین شده است.

وی در ادامه درباره مصطفی دالایی عنوان کرد: آقای آوینی همیشه می‌گفتند که آقای دالایی در صحنه‌های جنگ آرامشی به وسعت آسمان دارد و به دلیل همین آرامشی که دارد این فیلم‌ها به خوبی ضبط و به مخاطب منتقل می‌شود.

در ادامه با حضور محمد حمیدی‌مقدم، علیرضا افشار، مجید زین‌العابدین مراسم‌ یادبود شهید بهروز فلاحت‌پور برگزار و لوح تقدیر مراسم به زهرا فلاحت‌پور دختر شهید اهدا شد.

زهرا فلاحت‌پور سپس عنوان کرد: من تا این حد با آقای دالایی آشنایی نداشتم اما این مراسم‌ برایم دیدگاه جدیدی نسبت به شخصیت و آثار ایشان ایجاد کرد.

در ادامه مراسم با حضور محمد حمیدی مقدم، اصغر بختیاری، محمد صدری، حبیب والی‌نژاد، محمد داوودی، سلیم غفوری، علیرضا استرابی، حبیب احمدزاده از مصطفی دالایی تجلیل به عمل آمد.

دالایی سپس عنوان کرد: از دوستان عزیزم و آقای حمیدی‌مقدم‌ بسیار تشکر می‌کنم و خداوند را شاکرم. آقای داوودی به نکته‌ای اشاره کردند و به دل من نشست؛ ما در گروه گاهی باهم‌ چالش داشتیم اما در جبهه کاملا باهم‌ همدل بودیم.

وی تصریح کرد: ما هم در روستاها کارهای جهاد سازندگی را فیلمبرداری می‌کردیم و هم در جنگ. اکنون که فکر می‌کنم بچه‌های جهاد کارهای بسیار خوبی انجام می‌دادند و دوربین ما هم کار آن‌ها را ثبت می‌کرد.

دالایی عنوان کرد: می‌خواهم از شهید رضا مرادی‌نسب هم در اینجا نام ببرم. او روزی به من گفت که آقا مصطفی من دوست دارم هر ماموریتی که می‌روی با تو باشم. این تنها یک‌ نمونه از همدلی بچه‌های «روایت فتح» بود. درواقع سیگنال بچه‌های «روایت فتح» با یکدیگر، با بچه‌های جبهه و با امام حسین (ع) و کائنات همسو شده بود.

این‌ مستندساز در پایان بیان کرد: متاسفانه در آرشیو سازمان صداوسیما فیلم‌های افرادی مانند فلاحت‌پور، من و … به صورت نظام‌مند آرشیوبندی نشده است.



منبع مهر

نوشته های مشابه