راهاندازی دبیرخانه آسیایی همکاریهای آموزشی زبان فارسی در نیشابور
به گزارش خبرگزاری مهر، دبیرخانه مجمع آسیایی همکاریهای علمی، فرهنگی و آموزشی زبان فارسی در نیشابور راه اندازی شد.این دبیرخانه وظیفه برقراری ارتباط مستمر با دپارتمانهای آموزش زبان فارسی در خارج از کشور را دارد.
محمد علی ربانی مدیرکل توسعه همکاریهای علمی و دانشگاهی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در این رابطه گفت: از این طریق قادر به شکلگیری ارتباطی مستمر با کرسیهای زبان فارسی خارج کشور، به خصوص در کشورهای آسیایی خواهیم بود. این دبیرخانه نقشی کلیدی در ایجاد ارتباط میان مراکز دانشگاهی داخلی و خارجی ایفا خواهد کرد. بسیاری از کشورها، بهویژه در آسیا، دارای دپارتمانهای زبان فارسی در رشتهها و مقاطع مختلف دانشگاهی هستند. اما یکی از چالشهای موجود، عدم ارتباط کافی این دپارتمانها با مراکز آموزشی در ایران است که به کاهش کیفیت آموزشی و افول زبان فارسی انجامیده است.
تلاش برای رفع چالشهای کرسیهای آموزش زبان فارسی
وی افزود: از مصادیق چالشهایی که این دپارتمانها با آنها روبرو هستند میتوان به ناتوانی دانشجویان و در مواردی استادان کرسیهای آموزش زبان فارسی به انجام مکالمه فارسی اشاره کرد. از سوی دیگر سرفصلهای آموزشی و کتابهایی که برای تدریس زبان فارسی در اختیار دارند، اغلب منابعی قدیمی و نامناسب برای روزگار فعلی هستند.
مدیرکل توسعه همکاریهای علمی و دانشگاهی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در ادامه گفت: اجلاس «گفتوگوهای فرهنگی آسیایی، زبان فارسی میراث معنوی مشترک» با چنین نگاهی در مهرماه سال جاری برگزار شد. برای حل این مسائل، نخستین اجلاس مدیران دپارتمانهای زبان فارسی با تمرکز بر کشورهایی آسیا را ماه گذشته در دانشگاه نیشابور برگزار کردیم. در این اجلاس، مدیران دپارتمانهای آموزش زبان فارسی از ایران و چهارده کشور آسیایی گرد هم آمدند. نمایندگان دانشگاههای داخلی و خارجی به شکل حضوری و حتی آنلاین در اجلاس حضور داشتند که طی گفتوگوهای انجام شده، توافق اولیه برای ایجاد مجمع همکاریهای آسیایی در حوزه زبان فارسی ایجاد شد.
ربانی درباره چرایی انتخاب نیشابور برای میزبانی از دبیرخانه مجمع آسیایی همکاریهای علمی، فرهنگی و آموزشی زبان فارسی گفت: نیشابور به دلیل سهم تاریخی و فرهنگیاش در توسعه و تقویت زبان فارسی و برخورداری از جاذبههای فرهنگی برای محل برقراری دبیرخانه انتخاب شد؛ هرچند این انتخاب بهصورت گردشی خواهد بود. دانشگاه یزد برای میزبانی از اجلاس «گفتوگوهای فرهنگی آسیایی، زبان فارسی میراث معنوی مشترک» در سال آینده اعلام آمادگی کرده است. دبیرخانه بهصورت سالانه در شهری که میزبانی اجلاس را به عهده میگیرد دایر میشود.
وی درباره همکاری نهادهای و دانشگاههای داخلی در فعالیتهای دبیرخانه مجمع آسیایی همکاریهای علمی، فرهنگی و آموزشی زبان فارسی گفت: در به سرانجام رساندن این پروژه، نهادها و مراکز علمی مختلفی از جمله بنیاد سعدی، وزارت علوم و فناوری و تحقیقات و همچنین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی همکاری میکنند تا مسائل آموزشی و برنامههای توسعهای زبان فارسی عملیاتی شود. در رابطه با فعالیتهای دبیرخانه این مجمع، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی نقش قرارگاهی و واسطهگری در برقراری رابطه مستمر میان مراکز علمی دانشگاهی داخلی با دپارتمانهای آموزش زبان فارسی در خارج از کشور دارد. امیدوارم از طریق این همکاریهای جایگاه جهانی زبان فارسی احیا و تقویت شود.