طرح کشاورزی حفاظتی در ۱۱ استان گسترش مییابد
به گزارش خبرگزاری مهر، علیرضا یزدانی، مجری طرح کشاورزی حفاظتی وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه طرح امسال در ۱۱ استان کشور اجرا میشود، گفت: سال گذشته کشاورزی حفاظتی در ۷ استان کشور اجرا شد و امسال اولویت ما در ایجاد سامانههای کشاورزی حفاظتی در استانهایی است که تحت تأثیر شدید تغییرات اقلیمی بوده و بیشترین آسیبها را دارند.
وی با بیان اینکه در استانهایی که در معرض تنشهای آبی و فرسایش خاک هستند، بهرهبرداران پذیرش بیشتری نسبت به رویکرد کشاورزی حفاظتی دارند، اظهار کرد: سامانههای کشاورزی حفاظتی در سال زراعی گذشته در استانهای سیستان و بلوچستان، خراسان رضوی (شهرستان سرخس)، بوشهر، خوزستان، ایلام و گلستان برگزار شد و امسال نیز ۴ استان خراسان جنوبی، کرمانشاه، آذربایجان شرقی و غربی و کردستان (حوزه آبریز دریاچه ارومیه) به این تعداد اضافه خواهد شد.
یزدانی تصریح کرد: در طرح کشاورزی حفاظتی به حداقل رساندن عملیات خاکورزی با استفاده از دستگاههای کشت مستقیم، اصلاح تناوب زراعی و پوشش دائمی خاک در دستور کار قرار دارد.
وی با اذعان به اینکه تمام اعتبارات کشاورزی حفاظتی در قالب مساعدت و به صورت کمکهای بلاعوض خواهد بود، گفت: حفظ بقایای گیاهی در اراضی زراعی یکی از شیوههای حفظ رطوبت و افزایش ماده آلی خاک در کشاورزی حفاظتی است و برای تشویق کشاورزان به این امر، به ازای هر هکتار حفظ بقایای گیاهی در اراضی آبی، یک میلیون و ۵۰۰ هزار تا یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومان کمک بلاعوض پرداخت میکنیم.
مجری طرح کشاورزی حفاظتی ادامه داد: در این طرح به کشاورزان توصیه میشود حدود ۳۰ درصد از سطح مزرعه خود را با استفاده از بقایای گیاهی ایستاده پوشش دهند.
وی افزود: امسال سقف کمک بلاعوض برای تأمین هر دستگاه کارنده کشت مستقیم، ۲۰۰ میلیون تومان در نظر گرفته شده است.
یزدانی تصریح کرد: برای تأمین بذر گیاهان پوششی نیز تا ۷۰ درصد اعتبار مورد نیاز به کشاورزان کمک بلاعوض میشود.
وی گفت: در قالب کمکهای فنی و اعتباری نیز تسهیلات بلندمدت ۵ ساله با کارمزد ۱۲ درصد برای کارندههای کشت مستقیم پرداخت میشود.
مجری طرح کشاورزی حفاظتی ادامه داد: به دلیل ضرورت توسعه کشاورزی حفاظتی، موضوع آموزش و ترویج در این طرح پررنگتر دیده شده است.
وی با اشاره به اینکه مواد آلی ۷۰ درصد خاک کشور نزدیک به ۶ دهم درصد است، اذعان کرد: برای تأمین امنیت غذایی باید خاک به عنوان عامل اصلی در تولید غذا حفظ شود.
یزدانی افزایش مواد آلی خاک، نفوذپذیری و حفظ رطوبت خاک، کاهش ۲۰ تا ۲۵ درصد مصرف آب، مصرف بهینه کودها و سموم شیمیایی، کاهش ۸۰ درصد مصرف سوخت، کاهش هزینههای تولید و در مجموع پایداری تولید را از مزیتهای اجرای کشاورزی حفاظتی برشمرد.
وی گفت: اجرای سامانههای کشاورزی حفاظتی جنبه آموزشی و ترویجی برای سایر کشاورزان دارد و در سال گذشته این سامانهها در سطح ۱۵ هزار هکتار اراضی عمدتاً آبی و بخشی هم در اراضی دیم اجرا شد.
مجری طرح کشاورزی حفاظتی در همین حال تصریح کرد: کشاورزی حفاظتی، پایه اصلی طرح جهش تولید در دیمزارها است.
وی درباره گیاهان پوششی برای حفاظت از خاک در طرح کشاورزی حفاظتی تصریح کرد: گیاهان پوششی علاوه بر تقویت خاک و پوشش خاک، تأمین کننده علوفه دام کشاورزان هستند و در این خصوص از گونههای کمآببر استفاده میشود.
یزدانی افزود: در سالهای اخیر گونه گیاهی با نام لوبیای خوشهای یا گوار، ویژه مناطق گرمسیری به کشاورزان معرفی کردهایم که علاوه بر مصرف آب بسیار کم و مقاومت بالا به خشکی و شوری، دارای پروتئین بسیار بالا و خوش خوراک برای تعلیف دام است.
وی عنوان کرد: این گیاه پوششی امسال در مناطق گرمسیری کشت شده و مورد استقبال کشاورزان قرار گرفته است.