فرهنگی

علی‌اکبر غفاری سهم بزرگی در نشر و تصحیح میراث شیعه داشت



به گزارش خبرگزاری مهر، نشست معرفی جایگاه زنده یاد علی اکبر غفاری در احیا و نشر متون روایی و معارف اهل بیت با حضور شاگردان و خانواده این‌پژوهشگر علوم قرآنی و دینی در اندیشگاه فرهنگی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران برگزار شد.

حسن سیدعرب عضو هیات علمی بنیاد دایرة المعارف اسلامی که دبیری این نشست را بر عهده داشت درباره فضایل علمی و اخلاقی زنده یاد علی اکبر غفاری گفت: استاد غفاری اخلاق شاگردی و شاگردپروری داشت و هیچگاه از آموزشِ آموخته های خود به دیگر افراد دریغ نمی کرد و از این منظر انسانی تحسین برانگیز بود.

حسین استادولی پژوهشگر حوزه علوم روایی در ادامه این‌نشست با اشاره به خصوصیات اخلاقی و شیوه های تدریسِ امور مربوط به تصحیح متون و معارف اهل بیت توسط زنده یاد علی اکبر غفاری گفت: بنده در خانواده ای مذهبی و عجین با قرآن و حدیث به دنیا آمدم و پدرم در زمینه تربیت قرآنی فرزندان خود بسیار کوشا بود و بنده هم بسیار علاقمند به این حوزه دانشی بودم. یک روزعصر به زیارت اهل قبور رفته بودم و بر مزار شیخ صدوق نشستم و از او خواستم که راهی پیش پای من بگذارد، تا بتوانم با یک عالم در علوم قرآنی آشنا شوم. فردای آن روز از طرف یک دوست به من پیشنهاد شد که نزد آقای غفاری بروم. در آن زمان اسم ایشان را روی جلد اصول کافی دیده بودم و در نهایت در سال ۱۳۵۳ به دیدار ایشان رفتم و تا زمانی که در قید حیات بودند از محضر وی درس گرفتم.

مترجم و مصحح کتابِ «بحر المعارف» با اشاره به اخلاق زنده یاد علی اکبر غفاری افزود: اخلاق انواع مختلف دارد. اخلاق فردی، اجتماعی، علمی، و عملی که استاد غفاری از هریک از آنها بهره برده بود. در حوزه اخلاق علمی از جهت هوش و حافظه سرآمد بود. زمانی که دنبال منبعی بودیم؛ آدرس و مشخصات کامل منبع مورد نیاز را به شاگردان می داد. او همچنین پشتکار بسیاری داشت و همین ویژگی موجب شد آثار بسیاری در طول حیات پر برکت خود به رشته تحریر درآورد.

این پژوهشگر حوزه علوم روایی با بیان این مطلب که زنده یاد علی اکبر غفاری با استعانت از دانایی و توانایی خود در انجام کارها کم نظیر بود؛ گفت: وی به کار خود علاقمند بود و هم می دانست که باید چه کار کند و هم می توانست کارها را به نحو درست به انجام برساند. یکی دیگر از ویژگی های حرفه ای او ذهن منظم بود. زمانی که دنبال انجام کار خاصی می رفت دقیقاً می دانست از کجا باید شروع، در کدام مرحله باید تامل و تحقیق کند و چگونه به پایانِ موضوع دست یابد. بذل علم و شاگرد پروری از دیگر ویژگی های انسانی بود و در امر آموزش از هیچ کمکی دریغ نداشت و هیچ ادعای علمی هم در هیچ موضوعی نداشت. اما از غیرت دینی و مذهبی بسیاری برخوردار بود و زمانی که به موضوعی در علوم دینی برخورد می کرد با تحقیق و بررسی دقیق به نتیجه درست می رسید و یافته های خود را در قالب نوشتار در اختیار دیگران می گذاشت.

زنده یاد غفاری در نشر و تصحیح میراث شیعه سهم بزرگی داشت

حجت الاسلام حسن طارمی راد مدیرعلمی دانشنامه جهان اسلام در ادامه این نشست با بیان این نکته که استاد غفاری آثار مهمی از حدیث شیعه را تصحیح و احیا کرده است؛ گفت: بنده از اواخر دهه ۴۰ با آثاری که از ایشان خوانده بودم؛ او را شناختم تا اینکه در سال ۱۳۵۱ برادرم برای نوشتن پایان‌نامه خود درباره کتاب کمال الدین صدوق دنبال منبع می گشت و از من خواسته بود منابعی را فراهم کنم. به همین دلیل به استاد غفاری معرفی شدم و ایشان راهنمای بسیار خوبی کرد و بعدها هم به حجره کوچک او رفت و آمد داشتم. حجره ای که در آن هم کتاب فروشی می کرد و هم تصحیح متون انجام می داد.

مدیرعلمی دانشنامه جهان اسلام در ادامه با اشاره به مقدمه ای که استاد علی اکبر غفاری برای تصحیح کتاب «الغیبة للنعمانی» نوشته است؛ افزود: کتاب «الغیبة للنعمانی» یکی از کتاب های مهم درباره غیبت امام زمان (ع) است و استاد غفاری در بخش معرفی این کتاب عنوان «خادم علم و الدین» را به خود داده است و به واقع می خواست که هم خادم علم و هم خادم دین باشد.

حجت الاسلام حسن طارمی راد گفت: استاد غفاری در نوشته های خود و در انتخاب واژه ها بسیار دقت نظر داشت و مجموعه کتاب های حدیثی مهمی از کتب اهل بیت را تصحیح کرد و در نشر و تصحیح میراث شیعه سهم بزرگی داشت.

استفاده بهینه از آیات قرآن و احادیث روایی از ویژگی های مهم غفاری بود

بهراد جعفری مصحح متون روایی و از شاگردان زنده یاد علی اکبر غفاری در ادامه این نشست با اشاره به ۱۵ سال شاگردی ایشان گفت: بنده در رشته رادیولوژی و پزشکی درس می خواندم ولی در این حوزه اقناع نمی شدم زیرا علاقه عجیبی به علوم دینی و معارف داشتم و به واسطه برادرم با اندیشه های شیخ صدوق آشنا شده بودم و بعد از آن به دیدار زنده یاد علی اکبر غفاری رفتم و شیفته اخلاق و منش ایشان شدم که به واسطه شاگردی ایشان و بعد از فوت استاد غفاری درباره ۵۲ جلد کتاب کار کردم.

وی افزود: از ویژگی های زنده یاد علی اکبر غفاری استفاده بهینه از آیات قرآن و احادیث روایی بود که در این زمینه بسیار عالی عمل کرد و شاگردان خود را به خواندن قرآن سفارش بسیار می کرد.

حمیدرضا مستفید عضو هیات علمی دانشکده الهیات دانشگاه آزاد و مترجم جلد اول کتاب «عیون اخبار الرضا» با اشاره به همکاری با علی اکبر غفاری برای ترجمه این کتاب گفت: کمک به پژوهنده علم و شاگردپروری از ویژگی های ایشان بود و زمانی که در دانشکده الهیات شاگردی او را در علم حدیث می کردم سعی و تلاش بسیاری برای یادگیری از ایشان به خرج دادم که زمینه فعالیت های آینده مرا هموار کرد.

وی افزود: با انگیزه و تاثیر کلام و قوت قلبی که ایشان به من داد، جرات کردم جلد اول کتاب «عیون اخبار الرضا» را ترجمه کنم که البته راه سخت و دشواری بود اما برکات بسیاری برای شخص من داشت.



منبع مهر

نوشته های مشابه