ناشران از نویسندگان و شاعران جوان حمایت نمیکنند
بهناز پهلوان نویسنده و شاعر در گفتگو با خبرنگار مهر، درباره دو مجموعه شعر «سایهبانی هم ردیف بیدها» و «سرزمین لباسهای تیره» گفت: مجموعه «سایه بانی هم ردیف بیدها» اولین مجموعه شعر من است که توسط نشر شالگردن منتشر شده است. اولین مجموعه همیشه کم و کاستی هایی دارد که به مسائلی که برای مولف مبهماند، بر میگردد.
وی افزود: این کتاب محتاطانه نوشته شده و در آن از امیدی گفته شده که بلاخره یک روزی به سرزمین برمیگردد، از دعاهایی که زیر نقابها خوانده می شود؛ نقابهایی که ما خواه یا ناخواه بر صورتمان داریم. مجموعه «سرزمین لباسهای تیره» نیز دومین مجموعه شعر من است که در این اثر از دخترانی گفته شده که از حضور در اجتماع طرد شدند. چه دختران کشورهایی مانند افغانستان و چه کشورهای دیگر، البته گاهی این طردشدگی با ناآگاهی پدر و مادرها نسبت به این مسئله به وجود میآید. در این اثر از زنانی گفته شده است که صلح را در کنار باغچهشان میکارند، از عاشقانهها گفته شده است که تحت هیچ شرایطی دست نمی خورد.
اینشاعر درباره مساله گرفتن مجوز چاپ از وزارت ارشاد گفت: گرفتن مجوز اگرچه برای من مشکلی نداشت اما سختگیریهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برخلاف تصورم بود.همیشه برای نوشتن چالش یا چالشهایی وجود دارد این چالشها میتواند عاشقانه، اجتماعی و یا فلسفی باشد. به شخصه برای من همیشه چالش اجتماعی مد نظر بوده است، البته همانطور که میدانید برای سرودن شعر اجتماعی خصوصاً در حوزه زن باید در اجتماع بود و با تمام مشکلات را حس کرد. اما گاهاً اشعار عاشقانه هم نوشتهام که به غریزهام برمیگردد چون میدانید که زنان در هر شرایطی نگاهی به عشق دارند.
پهلوان درباره اقبال مخاطبان نسبت به کتابهای شعر گفت: وضعیت کتاب و کتابخوانی شرایط خوبی ندارد. امروز نه تنها نسل جدید بلکه نسل قدیم هم شاید به این دلیل که دنبال فراموشی لحظهای مشکلات خود هستند به فضای مجازی روی آوردهاند. این واقعیت را نمی توان انکار کرد. البته هستند افرادی که شعر را مقدس و نیاز مبرم روح میدانند، اما باید همه به این باور برسند که شعر می تواند ناجی روح باشد.
وی درباره اقبال ناشران برای انتشار کتاب های شعر گفت: ناشران متاسفانه از نویسندگان و شاعران جوان حمایت نمیکنند چون نگاه اقتصادی به آثا دارند و ترجیح میدهند جای شعر روی اثر دیگری کار کنند و همین موضوع سبب دلسردی شاعران جوان شده است. اما خوشبختانه هستند ناشرانی که روی شعر متمرکزاند.
پهلوان درمورد اثر در دست چاپ خود با عنوان «زن علیه زن» گفت: این کتاب در حال حاضر در وزارت فرهنگ و ارشاد مراحل اخذ مجوز را سپری میکند. داستان این کتاب روایت زندگی سه زن است که در آن تلاش شده همه زنان را در یک جبهه قرار دهیم چه زنانی که زندگی پر فراز و نشیب دارند و چه آنهایی که از طرف زنان دیگر متحمل درد شدند. این کتاب با هدف صلح و دوستی و نه از سر مخالفت با جنس مخالف نوشته شده است. معتقدم زنان با علم به این مسئله زن دیگری را مورد رنجش خاطر قرار نمیدهند. تلاش کردم بگویم ما زنان نیازمند صلح با خودمان هستیم و باید به شناختی عمیق از خود برسیم که نیازمند این صلح است. عدم شناخت نسبت به عواطف و خلقت خود باید جایی قطع شود تا نسل بعدی زنان طعم صلح و دوستی را بچشند.